logo

ARCHEOLOGISCHE VERENIGING GOLDA

tegel


de vereniging
werkgroepen
projecten
publicaties
exposities

de geschiedenis van Gouda

interessante links

Vragen of opmerkingen?

archgolda@hetnet.nl








Terug Vervolg
7. Nieuwe facade
In de 17e eeuw werden op grote schaal vernieuwingen doorgevoerd. Ondanks het feit dat Gouda zeker geen rijke stad was, werd flink geïnvesteerd om de stadspoorten in de nieuwste architectonische mode uit te voeren. Nog middeleeuws ogende poorten werden nu voorzien van renaissance façades.
Vooral deze 'nieuwe' poorten kennen we goed van gedetailleerde prenten die in de 17e en 18e eeuw zijn vervaardigd.
De reden van die investeringen lag met name in de representatieve functie van die poorten. De gevel van de Tiendewegspoort aan de stadzijde werd opgetrokken in de stijl van de Hollandse Renaissance, net zoals de nieuwe voorbouw van de Veerstalpoort aan de rivierzijde.
 Beide mogelijk uitgevoerd door Gregorius Cool. De Rotterdamse poort kreeg een groot wapenfries met versieringen aan de buitenzijde van de poort. Dit fries staat nu in de aangrenzende museumtuin rechts om de hoek.

 

Veerstalpoort van buiten gezien
Hoe werden de muren in vredestijd gebruikt
Stadsmuren werden gebouwd om de stad te verdedigen, maar het grootste deel van de tijd dreigde er geen gevaar en werden de poorten, muren, torens en bogen voor andere doeleinden gebruikt. Zo werden op de wallen windmolens gebouwd en konden inwoners de poorten en ook delen van de muur huren om er te gaan wonen of werkplaatsen in te vestigen. Naast het gebruik voor lijnbanen stelden handwerkslieden hier ramen op waarop ze wol, lakense stof of huiden konden opspannen. Opbrengsten uit verhuur werden gebruikt voor onderhoud van de stadsmuren.
Een geliefd gebruik was sport, zoals maliën en het kolfspel op een kolf- of maliebaan.
De berm langs de buitenzijde van de muur was op sommige plaatsen in gebruik als tuin. Er groeiden zelfs druivenranken. Hier en daar werden openingen in de muur gemaakt om de tuinen beter bereikbaar te maken en huisvrouwen deden de was in de stadsgracht. In onrustige tijden werden die openingen in de muur weer gedicht. Verder werden de stadspoorten als 'douanepost' gebruikt, want in- en uitvoer van producten leverden inkomsten voor de stad en dus werd er gesmokkeld.

-

tekening buitenvest met tuin 'Hanepraay''
Terug Vervolg