logo

ARCHEOLOGISCHE VERENIGING GOLDA

tegel


de vereniging
werkgroepen
projecten
publicaties
exposities

de geschiedenis van Gouda

interessante links

Vragen of opmerkingen?

archgolda@hetnet.nl








Terug Vervolg

Arm of rijk

De overheid zag in de 15e eeuw met lede ogen het kloosterbezit in waarde toenemen. Een manier om de inkomsten te drukken waren nieuwe bepalingen in het erfrecht en verplichte financiële deelname in de beden.
In 1533 moesten de kloosters in de Nederlanden 10.033 pond opbrengen voor een bijdrage in de Turkse oorlog. 55 Kloosters werden aangeslagen over hun inkomsten, waaronder zeven Goudse kloosters. De abdij van Rijnsburg had verreweg de hoogste inkomsten en het klooster St. Marie op de Gouwe nam de achttiende plaats in op de lijst. Van de overige Goudse kloosters waren ook de Collatiebroeders, het St. Catharinaklooster en het St. Magdalenaklooster relatief rijk.
Hoewel het klooster van de 'Nonnen op de Gouwe' het meest welgestelde vrouwenklooster was binnen Gouda, was het landelijk gezien niet bijzonder rijk te noemen, maar ook zeker niet arm.

-010_320x240 (60K)

Drie van vier aangetroffen begravingen

-016_320x240 (33K)

Lampionplant uit het Kruydtboek van Dodoens

Botanisch onderzoek van de beerputten

Uit de tweede kloosterfase (1438- ca. 1500) zijn zaden uit enkele beerputvullingen geanalyseerd, waardoor meer informatie over het dieet en de voedingsgewoonten van de bewoners van het klooster bekend is geworden.
In deze fase blijken de bewoners van het klooster veel verschillende fruitsoorten te eten, zoals aardbei, braam, aalbes, appel of peer, zoete kers, moerbei, vijg, druif, krent of rozijn en noten als walnoot en hazelnoot. Vooral van vijg zijn zeer grote aantallen pitten gevonden.
Vele van de aangetroffen kruiden en planten kunnen in de kloostertuin zijn verbouwd voor verschillende doeleinden. Witte mosterd, lijnzaad en slaapbol werden verbouwd om hun oliehoudende zaden. Kruiden als lampionplant, dille en ijzerhard werden mogelijk in de keuken gebruikt, maar van hennep, ijzerhard en de bessen van de lampionplant is ook bekend dat ze voor medicinale doeleinden gebruikt werden.


Pijpaarden beeldje van Sint Christoffel (kloosterperiode)

Christoffel was volgens de legende een reusachtige man, die er achter wilde komen wie de machtigste koning ter wereld was. "Toen hem verteld werd dat Christus dat was, wilde Christoffel weten hoe hij Hem kon dienen.
Een kluizenaar zei, dat hij bij de rivier moest gaan wonen en mensen op zijn schouder over de rivier moest dragen. Christoffel deed dit lange tijd, tot er op een nacht een kind aanklopte dat over de rivier gedragen wilde worden. Christoffel dacht dat dit een erg makkelijke klus zou worden, maar onderweg werd het kind steeds zwaarder en het lukte hem maar nauwelijks om de verkant te bereiken.
Christoffel had Christus zelf gedragen, de Koning die per slot van rekening de hele wereld op zijn schouders had".
Dat is de reden dat Christoffel met het Christuskind op de schouders wordt afgebeeld. Ook wordt hij als de beschermheilige van reizigers beschouwd en zou hij bescherming bieden tegen een plotselinge dood.
In middeleeuwse kerken is de afbeelding van Christoffel vaak bij de deur te vinden. Wie hiernaar keek, verwachtte die dag in ieder geval niet onverwacht te sterven.



-014_320x240 (37K)

Pijpaarden beeldje St. Christoffel ca. 1450

Vervolg