logo

ARCHEOLOGISCHE VERENIGING GOLDA

tegel


de vereniging
werkgroepen
projecten
publicaties
exposities

de geschiedenis van Gouda

interessante links

Vragen of opmerkingen?

archgolda@hetnet.nl








Terug

14 De kademuur, het sluisje en de St. Janskerk

Voor de geschiedenis van het gebied levert de kademuur de meest bijzondere gegevens op.
De muur is gefundeerd op zware houten balken en dit deel van de gracht is vermoedelijk gelijktijdig aangelegd met het sluisje. Het sluisje werd volgens de stadsrekeningen in 1504 gebouwd (of verbouwd), samen met een sluisje in de Peperstraat.
Voor het oudste deel van de kademuur is gebruik gemaakt van dezelfde natuursteen als bij de bouwfase tussen 1475 en 1510 van de aangrenzende St. Janskerk (de zuidelijke zijbeuk met de 'boog').

Overduidelijk blijkt dat bij de bouw van het sluisje en de uitbreiding van de kerk zuinig met ruimte moest worden omgesprongen. Ook zijn er aanwijzingen dat het grachtje in ieder geval omstreeks 1500 nog verder liep rondom de westzijde van kerk. Deze zogenaamde kerkring werd op grond van het kaartbeeld al eerder vermoed.

14) kademuur Henk (104K)
14) veldtekening Henk (103K)


15 De vondsten uit het grachtje

Momenteel worden de vondsten bestudeerd door leden van Golda, onder andere als stageopdracht ten behoeve van de studie van een van de leden. De voorlopige conclusies van het onderzoek luiden dat het overgrote deel van de vondsten dateert uit de 18e eeuw of later.
 Mogelijk is er een verband te leggen met het jaar 1780 waarin het schuren van de grachten wordt verbeterd, met als consequentie dat materiaal op de bodem over grotere afstanden wordt verplaatst.

  15) munt schip (28K)

16 Een 18e-eeuwse koperslager en/of speldenmaker

Een bijzonder categorie vondsten uit het grachtje zijn de koperen voorwerpjes en afvalproducten.Vermoedelijk lag er langs het grachtje een werkplaats van een koperslager. Hoewel het in de middeleeuwen vaak nog als apart beroep werd genoemd, is het werk van de koperslager hier Achter de Kerk wellicht gecombineerd met het vak van speldenmaker.
De laag waarin de koperen voorwerpjes werden gevonden, bevatten ook rolletjes met koperdraad, vermoedelijk een halffabrikaat waaruit onder andere spelden werden gemaakt. Naast enkele honderden spelden werden er ook koperen vishaakjes en kledinghaakjes opgegraven en gezeefd.

.
16) J de heer 2a (62K)

samenstelling teksten: Archeologische Vereniging Golda Gouda, augustus 2009

Terug