logo

ARCHEOLOGISCHE VERENIGING GOLDA

tegel


de vereniging
werkgroepen
projecten
publicaties
exposities

de geschiedenis van Gouda

interessante links

Vragen of opmerkingen?

archgolda@hetnet.nl








Terug Vervolg

12 Project restauratie onderdoorgang

Het gemeentelijk projectbureau Cultureel en Haven Kwartier is in het voorjaar van 2008 gestart met de voorbereidingen voor de restauratie van de onderdoorgang van de Dubbele Buurt.
 In het voorjaar van 2009 was de restauratie klaar en is de onderdoorgang weer doorvaarbaar voor kleine boten en kano's. Veel Gouwenaars wisten niet dat hier onder het wegdek en de huizen het oudste deel van hun stad lag. Jarenlang was dit verborgen en niet toegankelijk. Vanwege het bijzondere en spannende karakter heeft het CHK onder de titel: Loopen door Gouda's Geheime Onderwaeterwerelt de ondergang in het najaar 2008 opengesteld voor publiek. Ruim 16.000 mensen maakten toen gebruik van deze mogelijkheid.
Voorafgaand aan de restauratie is de 'onderdoorgang' bouwhistorisch onderzocht. De duiker onder de Dubbele Buurt in Gouda is een ruim 33 meter lange gemetselde constructie, die aan westzijde aansluit op de Donkere Sluis en zich onder de weg en huizen van de Dubbele Buurt oostwaarts uitstrekt tot het grachtje Achter de Kerk. Deze duiker is ontstaan door overbouwing van dit watertje. De oudste bouwsporen aan de zijde van de Donkere Sluis dateren van 1460 en ter plaatse van Dubbele Buurt 7 enkele decennia later.
Het overgrote deel van de duiker in zijn huidige vorm stamt uit de 18e eeuw. De constructie betreft een gemetseld gewelf, ondersteund door rechte of iets achterover hellende muren van baksteen.
Onder Dubbele Buurt 7 wordt het zichtbare deel van het gewelf tevens gesteund door eikenhouten balken met eikenhouten consoles zonder dragende functie. Aanleiding voor de vernieuwing in de 18e eeuw zal de opknapbeurt van de Havensluis en Donkere Sluis (1777-1779) zijn geweest, waarbij deze laatste geschikt werden gemaakt voor het 'schuren' van de grachten.


12) kaartje onderdoorgang (89K)

13 Opgraving grachtje Achter de Kerk

Gedurende de restauratie van de onderdoorgang Dubbele Buurt en de vervanging van het sluisje is door de Golda een onderzoek uitgevoerd in het grachtje langs Achter de Kerk, dat ten behoeve van deze werkzaamheden was drooggelegd.
Hierbij zijn grote hoeveelheden vondsten op de bodem van het grachtje gevonden. In totaal zijn er circa 30 kratten met vondsten uit het grachtje gekomen, variërend van circa 14e/15e eeuw tot ver in de 20e eeuw. De meeste vondsten betreffen aardewerkscherven, maar ook zijn er fragmenten glas en natuursteen (van de kerk?), menselijk bot van het kerkhof, enkele tientallen munten (de oudste uit 1605), aardige Goudse pijpenkoppen en 20e eeuwse kitsch.

.

13) Peter (79K) 13) Severt (104K)
Terug Vervolg