logo

ARCHEOLOGISCHE VERENIGING GOLDA

tegel


de vereniging
werkgroepen
projecten
publicaties
exposities

de geschiedenis van Gouda

interessante links

Vragen of opmerkingen?

archgolda@hetnet.nl








Terug Vervolg

10 Riolen, zijlen en beerputten

Archeologische resten die samenhangen met het Goudse 'schuur'systeem worden in de gehele binnenstad aangetroffen: riolen en zijlen (slootjes) waren er in overvloed. Vele archeologische vondsten zijn van oudsher op gracht- en slootbodems terechtgekomen.
 Met name de opgraving van de Nieuwe Haven (1995) heeft enorme hoeveelheden vondsten opgeleverd. Niet alleen de grachten konden worden ververst, maar ook onder individuele huizen werd gebruik gemaakt van het stromende water.
De 'doorspoelbare kelder' van Oosthaven 14 is daar het fraaiste voorbeeld van. Wellicht is het schuren van het Goudse watersysteem een van de redenen dat er in Gouda zo weinig beerputten zijn aangetroffen. Het afval werd eenvoudigweg weggespoeld.

10) amsterdams verlaat met willem van veen (79K)
10) Oosthaven 14oost (23K) 10) Oosthaven 14west (41K)

11 Het waterweefsel van Gouda

De eerste kadastrale kaart uit 1828 toont de stad zoals die in de middeleeuwen is gegroeid.
 Er zijn op dat moment nog geen verstoringen in de structuur van de stad en vooral het grachtenpatroon ligt er ongeschonden bij. Voor de afvoer is een netwerk van grote en kleine open zijlen aangelegd. In de hogere delen van de stad ontbreken deze, omdat daar ruimte is voor overkluizingen onder de huizen. Deze laatste categorie watergangen is nog niet volledig geïnventariseerd.
 Sinds het einde van de 19e eeuw werden de zijlen of overkluisd of geheel vervangen door nieuwe riolering. Na 1940 is ook een groot deel van de stadgrachten gedempt.
Het kaartbeeld in 2009 laat zien dat alleen de rompstructuur van het waterweefsel is overgebleven. Protest tegen het dempen van de Turfmarktgracht, om plaats te maken voor parkeerplaatsen, is succesvol geweest en deze gracht bepaalt gelukkig nog mede het stadsbeeld van Gouda.
 In 1961 werden de laatste grachten gedempt: het Nonnenwater en de Raam. Deze ingreep heeft een leegte achtergelaten die vraagt om een nieuwe aanpak. Voor het Nonnenwater is nu een plan bedacht om deze gracht weer terug te brengen, zie tekening.

.

11) Gouda water 1830 (121K) 11) Gouda water 2009 (167K)
Terug Vervolg