logo

ARCHEOLOGISCHE VERENIGING GOLDA

tegel


de vereniging
werkgroepen
projecten
publicaties
exposities

de geschiedenis van Gouda

interessante links

Vragen of opmerkingen?

archgolda@hetnet.nlWerkgroepen...

De verwerking van de vondsten die bij opgravingen zijn gedaan, vereist vaak specialistische kennis. Golda kent daarom een aantal werkgroepen waarvan de leden zich specialiseren op de verwerking van specifieke materialen. Graag vertellen de leden van iedere werkgroep meer over hun specialisme.

Aardewerk Bot Glas Kleipijpen Leer

Aardewerk De werkgroep met zonder twijfel het slechtste imago binnen Golda (onterecht natuurlijk!), is de botploeg. Regelmatig krijgen wij klachten van onze mede-Goldaleden over stank van 'die vieze botten' van onze al maar groeiende vergelijkingscollectie. Hierdoor laten wij ons echter niet uit het veld slaan. Want wat is er mooier dan het herkennen van een halswervel van een Grauwe gans of een door een roofdiertje aangevreten bot?

Maar we doen ook echt wel serieus onderzoek. Opgegraven botmateriaal zeg veel over eetgewoontes van vroeger en soms ook over dieren uit de natuurlijke omgeving. In enkele gevallen kan er zelfs iets worden gezegd over bepaalde ambachten, zoals de leerlooier, hoornbewerker of slager, die allemaal hun sporen achterlaten in het bodemarchief. Ook benen voorwerpen worden door ons onderzocht, bijvoorbeeld benen speelgoed; (fluitje, (mini)dobbelsteentjes, bikkels en koten etc.etc.) Erg leuk allemaal.

De botploeg kan momenteel overigens wel wat vers bloed gebruiken. Handschoenen worden op verzoek verstrekt. Kleipijpen